Новини

Основни дейности

Основни дейности

Скок на цените на феротитан, фероволфрам и ферованадий през 8-ма к.с.

Скок на цените на феротитан, фероволфрам и ферованадий през 8-ма к.с.

Скок на цените на феротитан, фероволфрам и ферованадий през 8-ма к.с.

Цените на феромолибдена отбелязват понижение с около 1%. Търговската активност е слаба, което принуди участниците на пазара да оферират материал на по-ниски цени.

Ферониобият задържа цените си непроменени през изминалата седмица. Спот търсенето е оскъдно.

Западният клас феротитан поскъпна с около 2%, а руският – с 5% през 8-ма к.с. Западните търговци твърдят, че засега няма наложени санкции, които пряко да засягат феротитан от Русия. Руски доставчик коментира, че големите компании задават въпроси, но все още няма тревога, защото имат наличен буфер за много месеци напред, а и феротитанът не е стратегически артикул.

Отчетено е поскъпване на фероволфрама с 2%, а причината е конфликтът Русия – Украйна. Засега не са обявени санкции, които да спрат доставките на фероволфрам и други волфрамови материали към Европа. Участниците на пазара изразиха притеснения, че доставките ще бъдат забавяни, а износа от Русия - ограничен, защото вместо това, материалът ще се използва на месна земя.

Поскъпване на ферованадия с почти 7% през изминалата седмица, заради тревогите относно доставките от Русия. Очаква се допълнителен скок на цените.

Високо и нисковъглеродният ферохром задържаха цените си стабилни при слаба търговска активност. Участниците на пазара следят ситуацията в Украйна.

Цените на високо и средновъглероден фероманган и силикоманган останаха непроменени, а търсенето на материал – слабо. Очакванията са за поскъпване, заради възможни ограничения на доставките и затваряне на украински предприятия.

С над 3% поскъпна феросилиция през изминалата седмица, заради възобновеното търсена от страна на потребителите. Като се има предвид, че Русия е най-големият световен производител на сплавта и няколко спирания в европейските производствени обекти все още продължават, всяко значително повишаване на търсенето от страна на стоманопроизводителите може да създаде остър дисбаланс между търсенето и предлагането.

С над 2% поскъпнаха цените на II клас антимон и антимон триоксид, достигайки най-високите си нива от ноември 2011 г. Доставките в Европа остава ограничени в резултат на сериозни закъснения и рязкото покачване на цените на заместващия материал. Очакванията са за допълнително поскъпване, заради по-високите цени в Китай и ограничените наличности на складове в Европа.

Спад на цените на мангановите люспи с 4% бе отчетен през 8-ма к.с. Търсенето е слабо, а търговците намалят офертите си, за да реализират продажби.

» всички новини