Новини

Основни дейности

Основни дейности

Спад на цените на феросилиция и поскъпване на ферованадият през 49-та к.с.

Спад на цените на феросилиция и поскъпване на ферованадият през 49-та к.с.

Спад на цените на феросилиция и поскъпване на ферованадият през 49-та к.с.

С по-малко от 1% се понижиха цените на феромилибдена през изминалта седмица. Причината бе слабото търсене от страна на купувачите, което принуди търговците да намалят офертите си. „Има много хора, които трябва да продават и малко, които искат да купят“, коментира търговец. Голяма част от стоманопроизводителите липсват на спот пазара, тъй като са покрили нуждите си до края на годината с дългосрочни договори. Някои участници на пазара очакват леко покачване на покупателния интерес през новата седмица, но други твърдят, че запитванията на спот база ще останат малко и през празничния период.

Ферониобият задържа цените си непроменени и през изминалата седмица. Търсенето бе слабо. Повечето участници на пазара очакват цените да останат стабилни, заради липсата на силен покупателен интерес от крайните потребители през пазничния период.

С почти 1% поскъпна западният клас феротитан, а руският клас задържа цените си непроменени през 49-та к.с. Търговец коментира, че в момента феротитанът не се продава на печалба и не се очаква това да се промени в следващите шест месеца, освен ако търсенето от автомобилната индустрия не се съживи отново. Цените на скрапа се покачиха, тъй като вносът от САЩ е изчерпан и някои малки дилъри в Европа бяха принудени да затворят, заради нови карантинни мерки.

С нас 1% паднаха цените на фероволфрамът в началото на изминалата седмица, въпреки слабото търсене и оскъдната спот търговия. Не бяха отчетени нови сделки, но потребители извикваха материал, покрит от дългосрочните си договори, което означава, че консумацията е стабилна.

Ферованадият повиши цените си с почти 2% през 49-та к.с., заради ограничени доставки и покачване на цените в Азиатско-тихоокеански регион. Интeресът от страна на купувачи е слаб, тъй като стоманопроизводителите се подготвят за почивните дни през декември, но това не е достатъчна причина за продавачите да намалят оферите си и да стимулират търговията. Много производители са разпродадени на спот база до края на годината, а транспортните забавяния ограничават доставките. Местните цени в Китай се повишиха, добавяйки допълнително напрежение на цените в Европа. Ограничените доставки на ванадиев пентоксид в Китай, както и стабилното търсене от крайни потребители, също бе причина за поскъпването на местно ниво.

Цените на високовъглеродния ферохром се покачиха с над 1%, въпреки слабото търсене. Бяха отчетени малко сделки, тъй като повечето потребители са добре запасени до края на годината.

Нисковъглеросният ферохром не е променял цените си от 2-ри декември. Както и при високовъглеродния материал, търсенето е оскъдно, заради наличностите, с които разполагат крайните поктребители.

Високо и нисковъглеродният фероманган задържаха цените си стабилни през 49-та к.с. Търсенето и на двата материала бе слабо. Въпреки, че търговците се опитват да внесат евтин материал, бяха регистрирани оферти на по-високи цени от пазарните нива. Те обаче не бяха приети.

Силикоманганът също остана с непроменени цени, както и мангановите люспи. Спот търсенето и търговската активност бяха оскъдни, но валят оферти за първото тримесечие. Търговците коментират, че са забелязали леко покачване на цените на люспите в Китай, но това не е повлияло на европейсия пазар.

С над 8% паднаха цените на феросилицият, заради повишените наличности на материал от Китай. Някои участници на пазара смятат, че цените могат да се понижат допълнително.

» всички новини