Новини

Основни дейности

Основни дейности

Спад на цените на феромолибдена и мангановите люспи. Повечето феросплави задържаха цените си стабилни през 44-та к.с.

Спад на цените на феромолибдена и мангановите люспи. Повечето феросплави задържаха цените си стабилни през 44-та к.с.

Спад на цените на феромолибдена и мангановите люспи. Повечето феросплави задържаха цените си стабилни през 44-та к.с.

Цените на феромолибдена паднаха с над 4% през изминалата седмица, след като продавачи рязко понижиха офертите си, следвайки слабото търсене. Ограничените доставки на незабавен материал в Европа започнаха да се компенсират от ниския покупателен интерес. Тенденцията е цените в Китай да падат от 21-ви октомври насам, което също е фактор за по-конкурентните оферти в Европа.

Промяна в цените на ферониобия не бе отчетена, заради слабото спот търсене. Очакванията са, че търговците ща намалят офертите си, за да може да се конкурират с по-големи производители.

И двата класа феротитан – западен и руски – задържаха цените си непроменени през 44-та к.с., заради оскъдното търсене. Очакват се няколко търга за материал в следващите седмици, макар някои търговци да не са склонни да участват в тях, заради високите входящи разходи и ниските оферти от купувачи, от които остава малко поле за печалба. „Цените на доставките, енергията, работата – всичко това поскъпва, а купувачите не повдигат предложените си цени – желая им успех.“ – коментира търговец.

С около 1% са се понижили цените на фероволфрама. Причината са малкото получени запитвания от купувачи, което принуди руските продавачи да намалят офертите си. Търсенето от страна на крайни потребители е ограничено от няколко седмици, а незабавниет доставки са повишени, след премахването на експортната такса в Русия. Независимо от това, цените на волфрамовия скрап и волфрамовия концентрат остават високи, което води до увеличаване на разходите за суровина за производителите на фероволфрам.

Също с около 1% поевтиня и ферованадият през изминалата седмица, заради желанието на търговците да осъществят движение в складовете си. Цените бяха стабилни от 26-ти октомври, но слабото търсене принуди някои търговци да понижат офертите си. Въпреки този спад на цените, производителите поддържат положителна перспектива за следващата година, тъй като търсенето от аерокосмическия сектор се увеличава. Но те предполагат, че закъсненията на доставката, свързани с ограниченията на Ковид-19, могат да продължат да добавят известно напрежение към спот доставките.

Високо и нисковъглеродният ферохром задържаха цените си стабилни при затишие на пазара. Продавачите са предпазливи от повишеното китайско производство, като очакват, че европейските цени може да се понижат към края на годината, ако купуването в Азия се забави. Повечето участници на пазара вече се ориентираха към преговори за договори за слеващата година.

Високо и средновъглеродният фероманган също остана с непроменени цени. Потребителите на високовъглеродната феросплав са добре запасени с материал до края на годината, а повечето участници на пазара прогнозират, че цените му ще се задържат стабилни. Търсенето на средно и нисковъглеродния фероманган е засилено, заради високите цени на мангановия метал. Бяха представени няколко твърди оферти, а европейските търговци се бореха да набавят материали на фона на недостига от испански и южнокорейски производители тази година.

Без промяна са и цените на силикомангана за 44-та к.с. И тук търговците са ориентирани към преговори за дългосрочни договори за началото на 2022 г., а спот пазарът е в застой. Повечето участници на пазара очакват цените да останат стабилни и през следващата година на фона на ограничените доставки в Европа.

Цените на феросилиция са непроменени от 28-ми октомври, макар някои търговци да тестват пазара с по-високи оферти. Спот търговията е ограничена. Цените в Китай падат, което кара вносителите да избягват закупуването на материали от Азия, за да не може цените да паднат и в Европа, тъй като запасите се натрупват, оставяйки им относително скъпи количества материал за продажба.

С над 2% паднаха цените на мангановите люспи, следвайки понижаването на цените в Китай. Европейските търговци закупиха материал, който е бил изпратен за доставка в края на това тримесечие или през януари от китайските си партньори на по-ниски цени през изминалата седмица. Бяха регистрирани и сделки на по-ниски цени от отчетените равнища. Но по-ниските оферти се приемат с повишено внимание, като се има предвид колко бе нестабилен пазарът тази година и с нарастващия брой анулации, които се очакват от Китай в краткосрочен план. Въпреки конкурентните оферти, скорошният недостиг в Европа означава, че купувачите все още са готови да купуват на по-висока цена за доставка през първото тримесечие. 

» всички новини