Новини

Основни дейности

Основни дейности

Поскъпване на феромангана през 48-ма к.с.

Поскъпване на феромангана през 48-ма к.с.

Поскъпване на феромангана през 48-ма к.с.

Цените на феромолибдена се стабилизираха след скока им през 47-ма к.с., тъй като слабото поскъпване на молибденовия оксид в Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион подкрепи цените, а опасенията относно по-евтиния китайски феромолибден, достигащ до европейските брегове, натежаха на пазара. Китайските цени все още са с 5-6 $/кг по-ниски от европейските. Въпреки по-евтиния материал, някои потребители не предпочитат китайския феромолибден, заради логистичните забавяния и доставките, които ще са налични не по-рано от средата на първото тримесечие. Това би означавало, че материалът няма да е наличне за незабавна консумация. Спот пазарът в началото на декември е сравнително тих, а търковската активност – слаба. 

Ферониобият бе отчетен с непроменени цени през 48-ма к.с. Търговската активност бе слаба, а офертите също бяха с постоянни стойности, заради неохотата на ключови производители да предлагат материал на спот база.

Руският клас феротитан поскъпна с по-малко от 1%, тъй като руските производители оферират на по-високи нива в Европа, а запасите от евтин материал се изчерпват. Западният клас феротитан отбеляза лек спад на цените си – също с по-малко от 1%. Търговията е слаба, но се очаква приключването на няколко търга, за които се предполага, че ще посочат посоката на пазара преди коледния период.

Цените на фероволфрама останаха стабилни през 48-ма к.с. Това се случва на фона на посъпването на 65% волфрамов концентрат, който покачи цените си с 4% от началото на четвъртото тримесечие, а потребителските цени на 99.9% скрап скочиха с 47% от началото на годината. В подкрепа на цените на фероволфрама бе изобилното предлвагане. Офертите от Китай също са стабилни.

И ферованадият задържа цените си непроменени през изминалата седмица. Търговската активност остана слаба, което помогна да се предотврати увеличение на цените, въпреки широко разпространените очаквания, че те ще се повишат, за да се движат в съответствие с китайските оферти.

Високо и нисковъглеродният ферохром не отчетоха промяна в цените се. Търсенето и закупуването им бе оскъдно, както и прези изминалите седмици.

С над 2% поскъпна високовъглеродният фероманган в началото на изминалта седмица, тъй като ограничените доставки компенсираха слабото търсене от страна на крайните потребители. През последните седмици спот доставките бяха частично затегнати, до някъде заради редуцираното местно производство в източна Европа и Испания.

Средновъглеродният фероманган отбеляза скок с над 4%, въпреки относително слабата тъговска активност, който бе причинен също от ограничените доставки в Европа. Търговците все още се борят да набавят южноафрикански материали, които също подпомагат цените на високо и средновъглеродни сплави.

Цените на силикомангана се запазиха непроменени през изминалата седмица. Търсенето от страна на крайните потребители бе слабо, като малцина прявяват интерес към спот покупки. Много участници на пазара очакват цените да се смекчат с наближаването на 2022 г., заради  нарастващата наличност на индийски материал в Европа.

Феросилицият задържа цените си стабилни през изминалата седмица. Материалът за сделки на спот база остава стабилен при ограничени наличности. Очаква се, че по-ниските цени, оферирани от Китай, ще задвижат пазара надолу през първото тримесечие на 2022 г.

Цените на II клас антимон и антимон триоксид паднаха с над 1% през 48-ма к.с., заради по-евтините транспортни разходи, пониженото спот търсене в Европа и несигурността на перспективите за цените в Китай.

Мангановите люсп не отбелязаха промяна на цените си. Търговците не желаят да внасят материали от Китай поради финансови опасения. Участиците на пазара се боят за ситуацията с доставките, знаейки, че производствените съкразщения в края на годината и февруари вероятно ще резултират в закъснения.

» всички новини